Cadeautjes & Autisme

Cadeautjes, wie vond het niet fijn om ze vroeger te krijgen? Op jouw verjaardag, met Sinterklaas en/of Kerst, voor jouw rapport of gewoon omdat je het verdiende. Een mooi cadeau in een prachtig papiertje. Lekker rammelen en bedenken wat er in kon zitten. Zelfs nu vind ik het nog heel leuk om een cadeautje te krijgen. Natuurlijk was ik wel nieuwsgierig (nu nog steeds wel) naar wat ik zou krijgen. Met verjaardagen en Sinterklaas maakte ik altijd een lijstje met wat ik graag zou willen hebben. En dan begon het hopen dat jouw ouders of Sinterklaas het goede cadeautje uitkozen. 

Zo anders is dat met mijn kinderen met autisme. Wij doen het al heel lang anders dan anders. Het moest wel anders, want onze oudste (nu 15) had hier heel veel last van als kleuter. Onze 2 andere kinderen bleken hier later ook last van te hebben. De spanning was voor haar verschrikkelijk. Echt verschrikkelijk! Daardoor was het voor ons ook niet echt leuk. Het hele feestgevoel raak je ook wel kwijt als jouw kind weken van te voren al in de stress schiet. Niet alleen wat ze gaat krijgen, maar ook in welk papiertje, welke verjaardagskaarten en papierenbordjes en welke taart. Een meltdown krijgen op jouw verjaardag is voor het kind ook niet leuk. Dus dat moest anders! 

In eerste instantie besloot ik de gekochte cadeautjes te laten zien. Zo wist ze wat ze kreeg. Inmiddels is het zo dat de kinderen hun eigen cadeautjes kopen vlak voor hun verjaardag. Natuurlijk wel met ons erbij. Of dat we ze het samen bestellen via internet. Al vanaf dat ze jong zijn vertellen we welk budget ze hebben voor cadeautjes. Hier zit ook het geld van opa en oma bij.  De cadeautjes pakken we dan nog niet in en we zorgen dat het op een plek staat waar ze er naar kunnen kijken. Het gaat zelfs zover dat de kinderen soms ook de verpakking al open maken en kijken wat er in zit. Als jij ervan overtuigd bent dat niet alle zakjes lego in de doos zitten, is het fijn om dat even zelf te mogen checken. Ook is het erg fijn om te zien of iets echt zo mooi is als dat je dacht. Het even voelen en ruiken is ook zo belangrijk. 

De dag voor de verjaardag pak ik 's avonds de cadeautjes in. Met de verjaardag hebben ze zelfs ook het inpakpapier uitgekozen, de verjaardagskaarten die krijgen, de papieren bordjes en vaak ook de taart. Ik zet de cadeautjes dan beneden op de vaste plek neer. En 's ochtends pakken ze dan met blijde koppies hun verjaardagscadeautjes uit. Met Sinterklaas helpt mijn jongste zoon altijd mee met inpakken. Hij kiest het papiertje en schrijft de etiketjes en stopt de cadeautjes in de zak. 

Is de pret dan minder groot? Je zou denken van wel, maar dat is absoluut niet het geval. Mijn kinderen zijn nog net zo blij en dankbaar met hun cadeautjes. En het mooiste cadeau is nog wel dat we de stress op deze manier grotendeels verbannen. We volgen hierin echt wat het kind nodig heeft. Wat anderen daar van vinden? Tja, dat maakt mij niet zoveel uit.