Over Bilitis

Hoi leukerd,

Wat leuk dat je nieuwsgierig bent wie er achter KickASS Autismecoaching zit. Een stukje over mezelf schrijven is altijd weer een uitdaging. Het moet niet te saai zijn en wel de informatie bevatten die jij hoopt te weten te komen. Ik vind het zelf altijd erg fijn om te weten bij wie ik terecht kom. Logisch! Zeker als het om een van mijn kinderen gaat. 

Ervaringsdeskundige,

gediplomeerd autismecoach &

leerkracht Speciaal Onderwijs

cluster 2 (TOS)

Ik ben Bilitis en moeder van 3 kinderen, twee echte pubers en een pre puber, die ik samen met mijn man kreeg. Wij zijn al heel lang samen. We wonen in het mooie Boskoop, waar ik sinds 2024 ook mijn praktijk aan huis zal hebben. In dat huis wonen ook nog een parttime hond en 2 katten, een hele oude en een hele jonge. Een bijzondere chemie hebben die twee.

 

"Ik ben vooral moeder van 3 kinderen met een vorm van autisme."

 

Mijn kinderen zijn 16, 14 en 10 jaar oud. Een dochter en twee zoons. Alle drie hebben ze een vorm van autisme. Wat de een wel heeft, heeft de ander niet en omgekeerd. Ons leven bestaat dus uit veel structuur en duidelijkheid bieden, rekening houdend met ieder individu. Inmiddels is dit zo natuurlijk geworden voor ons. Ondanks dat hebben we wel heftige tijden gekend met de kinderen. Een kind dat thuis kwam te zitten van het VO en wat 2 jaar geduurd heeft. Een kind dat angsten ontwikkelde. Een kind met heftige, echt zeer pittige buien omdat het zo overprikkeld was en het zich niet anders kon uiten. Zoveel instanties waar we gesprekken mee hadden. Zoveel zoektochten naar goede hulp, goede scholen en een luisterend oor. Ik heb in de heftigste periode ook een burn-out gehad.

Lang leve de periode dat we thuis kwamen te zitten met zijn allen. Alle afspraken kwamen stil te liggen. Er was tijd voor mijn herstel en tijd voor ons als gezin om op adem te komen. Prioriteiten werden mij duidelijker. Ik vocht als een leeuw voor mijn jongen en ging niet overal klakkeloos in mee. Het was soms vechten tegen de bierkaai. 

Wij leven al zo lang met autisme in ons gezin. Ik kan wel zeggen dat ik voor 100% een ervaringsdeskundige ben. Daarnaast heb ik in 2022 ook een opleiding tot autismecoach gedaan. Tijdens mijn werk als autismecoach heb ik ook nog andere passende opleidingen en cursussen gedaan. Zo mag ik nu ook de training “Meer rust, minder stress” geven. 

 

Naast moeder van deze prachtige kinderen ben ik nog veel meer. Sindskort weet ik dat dit een “multipotential” heet en heb ik besloten dit maar gewoon te omarmen. Ik ben sinds 2000 leerkracht. Het grootste gedeelte daarvan ben ik werkzaam in het SO cluster 2. Ik heb dus ruime ervaring met kinderen met TOS. Ook in mijn baan als leerkracht SO heb ik veel ervaring met kinderen met autisme. Door mijn gezin weet ik hoe het is om aan de andere kant van de tafel te zitten. Weet ik dat je achter het gedrag van een kind moet kijken. Ik probeer zo positief mogelijk mijn werk te doen. 

"Sindskort weet ik dat ik een multipotential ben."

 

Creativiteit is mij met de paplepel ingegoten. Ik heb handvaardigheidlessen geven, ik teken, heb workshops gegeven, kan naaien en probeer graag nieuwe dingen. Het allerleukste vind ik tekenen. Dat ben ik gaan doen als ontspanning in de periode dat het thuis erg heftig was. Even mijn aandacht op iets anders. Dat tekenen werd een bedrijf waarin ik als illustrator zakelijke kleurplaten maak voor allerlei soorten bedrijven, huisstijlen voor o.a. scholen maak en familietekeningen creëer. Dit heeft een tijdje op een lager vuurtje gestaan om mij te kunnen focussen op mijn praktijk. Tot ik in de zomer van 2023 voelde dat ik ook weer moest gaan tekenen. Nu ben ik op een punt gekomen dat ik alles combineer. Ik ben 2 dagen per week kleuterjuf, en op de overige 3 werkdagen begeleid ik gezinnen met een kind met ASS en/of TOS, en maak ik prachtige illustraties en kleurplaten. 

 

Ondertussen ben ik mij aan het ontwikkelen in het ondersteunend tekenen. Een prachtige tool waarin alles samen lijkt te komen. Leerkracht, autismecoach, illustrator, autisme en TOS. Heerlijk! 

Door mijn ruime ervaring als moeder van 3 kinderen met ASS, leerkracht en gediplomeerd autismecoach heb ik behoorlijke kennis in huis. Het is voor mij heel belangrijk dat de begeleiding praktisch is. Dat wat je aangeboden krijgt ook thuis meteen toepasbaar is. Ook de plek vind ik belangrijk. Geen onpersoonlijke ruimtes, maar gezelligheid. In de huidige zorg is er nauwelijks ruimte voor jouw verhaal als ouder. Terwijl je dit wel nodig hebt. Daarom heb ik ook trajecten speciaal op jou, als ouder, gericht. 

Voordat ik als autismecoach begon heb ik een aantal events voor meiden met autisme georganiseerd. Uiteindelijk organiseerde ik ook een kamp voor deze meiden. Meiden met autisme is ook een groep die zich vaak eenzaam voelt. Dit gaf zoveel energie om te doen! 

"Mijn begeleiding is vooral lekker praktisch."

 

Zelf vind het ook altijd fijn om te weten wat iemand voor “gekkigheden” heeft. Dus daar komen wat bijzondere feitjes. 

*Ik dacht altijd dat ik steil haar had dat gewoon nooit mee werkte. Dat bleken krullen te zijn, dus nu ga ik als krullenbol door het leven. Iets wat ik altijd al wilde zijn, was ik dus al zonder het te weten.

*Ik ben dol op kleur! Met stip op 1 staat roze, maar daarna volgen echt de felle kleuren van de regenboog. Ik hou niet van beige tinten. Daarom is mijn branding en (was) mijn praktijkruimte ook erg kleurrijk.

*Ik draag eigenlijk altijd vrolijke jurkjes. Heel soms een gekleurde broek met een toffe blouse.

*Iedere week heb ik verse bloemen op de eettafel staan. 

*Op mijn brood eet ik altijd hagelslag en verder ben ik ook dol op chocolade. Melk met hazelnoten, mmmmm! 


*Volgens mijn ouders sprak ik tm een jaar of 4/5 hiërogliefen. Ik heb heel veel logopedie gehad. Mijn oren en gehoor blijven een dingetje, Grappig detail is dat de school waar mijn ouders mij niet wilde hebben, nu mijn werkplek is waar ik met plezier werk.

*Mijn agenda is een knalroze Filofax, dus ik werk lekker nog op papier. 

*Ik wil altijd iets leren, mezelf blijven ontwikkelen.. Doe ik de ene cursus, weet ik al welke ik daarna wil doen.
Op zondagavond, als de kinderen naar boven zijn, drink ik samen met mijn man warme chocomel met slagroom. 


*Een serie die nooit verveelt is Friends, dat is echt de serie van ons samen en we hebben die al zo vaak opnieuw bekeken. 


*Ik ben altijd een bovenbouwer geweest. Lager dan groep 4 wilde ik niet. En nu ben ik dus gewoon kleuterjuf en ik hou ervan! 


*Oh ja, en ik heb sindskort besloten lekker mijn bedrijven op mijn manier te runnen. Zo word ik nog blijer van al het moois wat ik al deed. 

 

Ik hoop dat ik jou zo een goed beeld heb gegeven van wie ik ben en wat mij beweegt. Denk je dat wij een klik hebben? Schroom dan zeker niet! 

*Misschien schrik je een beetje van mijn naam, want de kans is erg groot dat je die nog niet eerder hebt gehoord. Hoe spreek je die naam toch uit? (Ik kon het als kind ook niet uitspreken, vanwege een taalproblematiek.) Nou gewoon als Bie-lie-ties. Ik luister inmiddels naar alle uitspraken. Vind je het toch een beetje spannend om deze naam uit te spreken? Ik luister ook naar Bieb of juf. Ik vind het echt niet erg hoor.