Jurkjes voor de Toppers

Volgende week ga ik naar de Toppers met mijn zusje. Onze 3e keer en eindelijk mogen we weer. Natuurlijk dragen we dezelfde outfit. Zo vallen we lekker op.  We nemen geen genoegen met een simpel paars shirtje met het peaceteken. Het thema is Flower Power met een touch op purple. Dat is veel te simpel voor ons. Wij dossen ons uit. 

De outfits uitzoeken is al een feestje op zich. We appen elkaar de hele tijd plaatjes van dingen die we gezien hebben. Totdat we denken "Ja! Dit is het!" Een paar weken geleden bestelden we dus in de carnavalswinkel een heerlijk fout flower power jurkje. Wijde mouwen, kort en vol met bloemen, peacetekens. Helemaal in de gloria toen we hem zagen. Oei, dat zat niet goed. De pasvorm was om te huilen. Het zat niet lekker, ik voelde mij niet op mijn gemak (bedekte net mijn billen) en overal plooien en trok de jurk etc. Een maat groter mocht ook niet baten. Bij mijn zusje idem. Die wilde al een vest erover heen bestellen, Dit was een no go. We moeten ons vermaken en niet ongelukkig zijn over onze jurkjes. 

Toen kreeg ik vorige week een idee, terwijl ik in de auto reed. Een briljant idee! Ik zou zelf wel de  jurkjes maken. Wij verdienen gewoon jurkjes waar we ons fijn en mooi in voelen. Dat komt onze feestvreugde flink ten goede. Ooit was ik een fervent naaisters, dus ik zag absoluut geen reden om het niet te doen.  Zus was akkoord, nadat ze zeker wist dat het mij niet teveel gedoe opleverde.  Dus bestelden we stof en stuurden de polyesterjurkjes retour. Helaas was de stof die ik besteld had uitverkocht, maar onze 2e keus was er nog. Dit weekend ging ik aan de slag met 3 meter stof en goede wil.

Het patroon had ik nog liggen, want dit model had ik al eens gemaakt voor ons. Een samengesteld jurkje uit verschillende jurken, zodat het helemaal passend is voor onze lijven. Voordeel hiervan is ook dat we het van de zomer aankunnen. Dan hebben we extra lang wat aan onze Topper jurken. Het was even geleden dat ik had genaaid, maar na een uur of 2 had ik een jurkje. Ik trok hem aan en ik keek ernaar, maar er klopte iets niet. Hij was te lang en zat niet helemaal goed. Dus vandaag het jurkje aangepast, zodat het helemaal perfect is. Nummer 2 maak ik morgen af, want mijn naald brak. Tja, soms heb je dat. 

Eigenlijk kun je dit verhaal van mijn jurkjes ook zien m.b.t. jezelf en/of jouw kind met autisme. Waarom zou je in een vast patroon moeten? Waarom krijg je geen op maat gemaakte behandeling? Waarom niet alleen de stukjes waar je wat aan hebt? Soms is het een beetje passen en meten en dan heb je iets waar je op lange termijn veel meer mee kan. Gun jezelf een “jurkje op jouw lijf gemaakt” in plaats van een “synthetisch 1 uit een dozijn slecht/niet passend jurkje”. Jij bent het waard! Ga ervoor! Jij wilt je toch ook niet ongemakkelijk voelen bij iets wat niet passend is voor jouw kind of jezelf? 

Ook in mijn praktijk ga ik voor passend. Als jij bij mij komt, luister ik eerst naar jouw verhaal, zodat ik weet wat jij nodig hebt. Vanuit daar kan ik stukken bij elkaar pakken waar jij (of jouw kind) wat aan hebt. En mocht het nog niet helemaal goed passen? Dan bedenk ik hoe dat komt en pas het zo aan dat het wel past. Zo kan jij of  jouw kind weer stralen. En dan heb je er niet alleen kortstondig iets aan, maar is het helpend voor de langere termijn. 

Een beetje aandacht en een luisterend oor doen zoveel wonderen.