De praktijk

Toen ik "KickASS Autismecoaching" wilde gaan beginnen, had ik meteen een plaatje in mijn hoofd over hoe het eruit zou moeten zien. En misschien nog wel belangrijker wat ik wilde uitstralen. Omdat ik zelf 3 kinderen met autisme heb, ben ik al dik 11 jaar bij diverse instanties, instellingen en scholen geweest. Iedere keer zit je daar in een niet al te gezellig kantoortje. Soms hadden ze nog wel hun best gedaan met posters en wat speelgoed, maar vaak was het niet meer dan een degelijke vergadertafel met 4 stoelen.  Geen fijne plekken om te zitten, zeker niet voor een kind. Dus het allerbelangrijkste is dat ik een heel ander gevoel wilde neerzetten. Een huiselijker en vooral gezelligere ruimte. Wat een geluk dat ik deze praktijkruimte tegenkwam in een gezellig verzamelgebouw. Een mooie lichte ruimte met een houten vloer. Ook de meubels zijn geen standaard vergadermeubels, maar juist gezellig en kleurrijk. 

 

"Het allerbelangrijkste is dat ik een heel ander gevoel wilde neerzetten."

 

Ik heb geprobeerd de vrolijkheid waar ik zo van hou, in mijn praktijk terug te laten komen en toch rekening gehouden met prikkels. Ik denk zelf dat het gelukt is.  Ook mijn kinderen met autisme vinden het een erg fijne ruimte. Afhankelijk van wat we doen, kan er gekozen worden waar je wilt zitten. Je kunt kiezen voor de lekkere comfortabele fauteuils bij het raam of aan de eettafel. 

Omdat ik weet hoe belangrijk het kan zijn voor kinderen om te weten waar ze heen moeten en hoe het er daaruit ziet, geef ik hieronder korte beschrijvingen van mijn praktijk met wat fotootjes. Onderaan zal ik de weg van de voordeur naar mijn ruimte laten zien. Dan is dat allemaal duidelijk. Wel zo fijn! 

 


De zithoek

De heerlijke zithoek is gesitueerd bij de ramen. Het is een heerlijke lichte plek, maar desgewenst kunnen de gordijnen (deels) naar beneden. In de zithoek staan 2 oudroze fauteuils. Op de fauteuils liggen heerlijke schapenvachtjes en kussentjes. (Deze mogen er ook af.) Op de grond een mooi vloerkleed en daar weer op 2 tafeltjes. Een heerlijke plek om ontspannen te kunnen praten, onder het genot van wat te drinken. 


De tafelhoek

Sommige activiteiten lenen zich er beter voor om aan een eettafel te zitten. Denk maar aan een spelletje of een creatieve opdracht. De tafelhoek staat centraal in de ruimte. De tafel is een witte houten tafel. Om de tafel heen staan 4 mooie heel lichtroze stoelen. Op de tafel staan mijn Legobloemen en bekers met schrijfgerei. 
Op de tafel zul je meestal ook de bak met fidgettoys vinden. Staat deze er niet? Je mag er om vragen!

Kom je bij mij een workshop volgen dan staan er veel meer stoelen om de tafel heen en maak ik de tafel groter. Ook staan er dan speciale spullen op de tafel, denk aan knutselspullen als je komt knutselen. 


Het speelhoekje

Ik vond het zelf altijd erg vervelend als ik ergens kwam met mijn kleine kinderen, en er was niets voor ze om te doen. Dat ik dan in mijn tas moest duiken op zoek naar mijn sleutelbos of mijn agenda moest geven om in te tekenen. Omdat ik dit absoluut niet in mijn praktijk wil, heb ik een speelhoekje. Dit bestaat uit een tafeltje met 2 stoeltjes en 2 bakken met wat speelgoed. Blokken, auto's, pop, puzzels etc. Daarnaast is er de mogelijkheid om te kleuren of een boekje te lezen. Het zou genoeg moeten zijn om een kleintje even bezig te houden, tijdens een (kort) gesprek. 


Beer, de verzwaringsknuffel

Ergens in de ruimte, waarschijnlijk op een fauteuil vind je Beer. Beer, is een verzwaringsbeer van een paar kilo. Als je Beer op schoot zet, zul je merken dat je beter kunt ontspannen. Toen Beer bij mij thuis stond te wachten om te verhuizen naar de praktijk, was ik hem regelmatig kwijt. Hij was hier erg geliefd en werd geregeld meegenomen naar de kamers van mijn kinderen. Nu kun jij hem op jouw schoot zetten. Hoe tof is dat? 


De bak met fidgettoys 

Op de eettafel zul je bijna altijd de bak met fidgettoys vinden. Hierin zitten heel veel soorten fidgettoys. Deze kun je tijdens de sessies bij mij gewoon gebruiken en uitproberen. Dat is superhandig, want zo kun jij beter ontspannen en meteen uittesten welke fidgettoy jij fijn vindt. 
Mocht de bak niet op tafel staan, vraag het dan even, doen zoeken we samen waar hij staat. 


Regenbogen

Het kan je niet ontgaan: ik hou van regenbogen. Die zul je dan ook zeker veel tegenkomen in de praktijk. at begint al bij de regenbogen in mijn logo, buiten op het naambord. Maar ook boven voor mijn deur vind je er al een. Verder vind je ze op de vensterbanken, de tafel, speelgoedbakken en zelfs pennen. Ik word daar erg blij van! Grote kans dat het er steeds meer worden. 


En er is meer... 

Ik kan niet alles apart gaan beschrijven, daarom hier nog even wat kenmerkende zaken van mijn praktijk. Naast de speelhoek heb ik een "koffiekastje", hierin bewaar ik het speelgoed, maar ook alles voor de koffie, thee en limonade. Daarop staat de waterkoker en hele vrolijke bekers. 
Achter mijn tafelhoek zie je een paar hele grote kasten staan. Die zitten vol met allemaal spullen die ik kan gebruiken. Gelukkig zitten er deuren voor, dat is wel zo netjes. Op de kast vind je vaak kleurenmonsters. Boven de kasten vind je de airco. Die is lekker! Zeker als het warm weer is, kunnen wij er koeltjes bijzitten. 
Verder heb ik heel veel vensterbanken en deze staan vol met planten. Ik hou van planten, dus dat zullen er steeds wel meer worden. 


Van buiten naar binnen

Als je naar mij toe komt, kun je de auto of fiets parkeren op het terrein (of aan de overkant). Je kunt overdag altijd naar binnen komen. Je hoeft niet aan te bellen. Als je de deur binnen stapt kom je in de hal en daar zijn meteen de wc's. Eentje voor dames en eentje voor heren. Verder zul je opmerken dat het lekker ruikt, dat komt door de schoonheidsspecialiste. Je ziet in de hal ook een klein zitje met grijze stoelen en een tafeltje, waar je even kunt wachten totdat ik jou kom halen. Soms mag je ook meteen doorlopen (dat laat ik dan van te voren weten). Je mag dan de houten  trap oplopen. In het halletje zie je dan heel veel deuren. Welke deur van mij is, is niet zo moeilijk. Natuurlijk die met de regenboog ervoor. 


Hier een kleine sfeerimpressie van de ruimte. Grote dingen zullen blijven staan. Kleinere dingen kunnen verplaatst of veranderd worden. 

 


Waar bevindt de praktijk zich? 

Terwijl ik zelf woonachtig in Boskoop ben, bevindt mijn praktijk zich in Waddinxveen (Zuid-Holland), bijna naast de Gouwe. Naast het gebouw bevindt zich een dijk waar gespeeld kan worden, maar zeker ook een wandeling gemaakt kan worden. Soms kan het ook erg fijn zijn als je een sessie al wandelend doet. Mocht je moeten wachten op jouw kind, dan is er een grote supermarkt op loopafstand. Kun je alvast lekker de  boodschappen doen. Mocht jouw kind een workshop volgen bij mij, dan is er verderop nog winkelcentrum Gouweplein, waar je lekker kunt winkelen en even rustig kunt genieten van een kopje koffie met iets lekkers. 

Waddinxveen ligt tussen Boskoop en Gouda in. Je bent welkom in de praktijk vanuit meerdere gemeentes. Denk aan Boskoop, Hazerswoude, Benthuizen, Gouda, Zoetermeer, Koudekerk a/d Rijn, Alphen aan den Rijn, Bodegraven, Reeuwijk, Zuidplas, Moordrecht, Moerkapelle. Maar kom je uit bijvoorbeeld Leiderdorp. Lisse, Rotterdam of Den Haag dan ben je ook welkom. Waar je ook vandaan komt, wees welkom! 

Een kort filmpje over de praktijk vanaf het parkeerterrein.