Hoe werkt een braindump?

Afgelopen week postte ik op sociale media iets over de braindump. Het bleek dat niet iedereen weet wat een braindump is. Het is echter wel ontzettend handig is om jouw hoofd leeg te maken. Soms moet je even een taak doen (mailtjes typen of een film kijken), maar zit je hele hoofd vol met dingen die je niet moet vergeten of in ene binnen ploppen etc. Heel vervelend en vooral belemmerend. Jij kunt jouw concentratie niet bij jouw activiteit houden. Een braindump kan dan helpend zijn. Het is niet voor niets dat dit ook terug komt in de mijn "Minder stress, meer rust"

 

Hoe werkt een braindump? 

Hoe werkt een braindump? 

1) Je pakt een vel papier.
Ik gebruik het liefst  een blanco A4tje, omdat je dan niet de drang voelt op de lijntjes te schrijven. Het mag gewoon lekker door elkaar heen. 

2) Zet een timer op 5 minuten.
Zo heb je echt genoeg tijd om alles wat in je hoofd zit op te schrijven. En met een timer hoef je jezelf ook niet steeds af te vragen of je het nu al lang genoeg doet. 

3) Zet alles wat in jouw hoofd zit op papier.
Het maakt niet uit wat het is. Het kan dus gaan van "vanmiddag brood halen", "over een uur de kinderen ophalen", "morgen naar de tandarts, ik hoop dat ik geen gaatjes heb", "gisteravond heb ik echt lekker gegeten", "wanneer zou het vervolg van die Netflixserie online komen", "ik heb zo'n zin in..." tm "Wat is dat toch voor raar geluid/ gekke geur?" Alles, echt ALLES kun je hier noteren. Niets is te gek! 

4) Je kan het hier bij laten, na 5 minuten.
Wat in jouw hoofd zat, staat nu op papier. Dus na de geplande activiteit kun je altijd kijken wat het was. Dus je hoeft niet bang te zijn dat je het vergeet. Alleen dat al geeft rust. Zo lekker! 


5) Je kunt ook nog een stapje verder gaan.
Kijk eens wat er allemaal op jouw braindump staat.
♥ Kies de voor jou 3 belangrijkste dingen eruit. Omcirkel of onderstreep ze.
♥ Draai het blaadje om: Maak een plannetje voor die 3 dingen. Dat doe je het best aan de hand van de 5 structuurvragen: 
Wat moet je doen? Wanneer moet je het doen? Hoe ga je je doen? Met wie ga je doen? Waar ga je het doen?

Op deze manier zijn de belangrijkste dingen in jouw hoofd, veel duidelijker en hoef je daar ook niet meer over na te denken.

Met een braindump creëer je dus rust in jouw hoofd. Dit kun je meerdere keren per week doen. Op het moment dat jij merkt dat je afgeleid wordt door jouw gedachten en ze een activiteit belemmeren. Of als voorzorg, bijvoorbeeld aan het begin van iedere werkweek. Je zult merken dat hier geldt "oefening baart kunst". In het begin kun je het nog lastig en raar vinden, maar hoe vaker je het doet, hoe normaler het wordt. En je zult merken dat het echt helpend is. 

Wat heb ik nodig?

Een braindump kun je maken op alles wat je voor handen hebt. Zelfs op de achterkant van een enveloppe. Zelf vind ik het erg fijn om dit te doen op een wit A4tje. Een journal met dotted papier of een blanco notitieblok kan ook. Net wat jouw voorkeur heeft. Waar je mee schrijft maakt ook niet zoveel uit. Mijn voorkeur gaat meestal uit naar een gekleurde stift. 

Slaap lekker! 

Misschien herken je het wel dat je naar bed gaat en dat je gaat liggen en er dan van alles door je hoofd heen gaat. Vaak gebeurt dit in drukke periodes of op momenten dat dingen anders gaan. Een drukke periode zoals Kerst, verjaardagen, vakantie of een schoolreisje. Je bent bang dat je dingen vergeet. 
Om lekkerder te kunnen slapen kan een braindump ook heerlijk zijn. Zorg daarom dat je een notitieblokje en pen naast je bed hebt liggen. Schrijf alles op waar je mee zit. Als het op papier staat, is het uit jouw hoofd. Morgenochtend staat alles op papier en kun je aan de slag met jouw lijstje. Heerlijk! 

Alleen voor mensen met autisme?

Een braindump maken kan voor mensen met autisme zeker helpend zijn, Als je geen autisme hebt, kan een braindump ook heel fijn werken. Ik kwam er zelf voor het eerst mee in aanraking toen ik in een ondernemersgroep zat. Om te zorgen dat je effectief kon werken was dit een tip. Dus ben jij een piekeraar of heb je een vol hoofd? Maak een braindump!